Back to home
in Over Ons

Wie is Asma Claassen?

  • augustus 10, 2020
  • By Asma
  • 0 Comments
Wie is Asma Claassen?

Asma Claassen werd geboren in 1968. In 1988 bekeerde zij zich tot de islam. Sindsdien zet zij zich in voor alles wat maar enigszins met islam, onderwijs, educatie, identiteit of maatschappij te maken heeft. Zij studeerde Arabisch aan de RUL, startte in 1997 haar eigen islamitische peutergroep, behaalde in 2004 haar PABO diploma en werkte 11 jaar als (godsdienst-)leerkracht en identiteitscoördinator bij 2 islamitische basisscholen in Schiedam.

In 2005 zette zij samen met enkele collega’s een uitgeverij voor islamitische kinderboeken op, suvio.nl waarvoor zij onder andere de methode Islamitische Geschiedenis ontwikkelde.

In 2010 werd Asma Claassen aangenomen bij de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) om als Expert Onderwijs en Identiteit de identiteit op de bij de ISBO aangesloten scholen te helpen versterken.

Zij verzorgde het identiteitsbeleid voor verschillende scholen en ontwikkelde diverse lesmethodes, waaronder de godsdienstmethode voor groep 3-8, Al Amana, die al jaren met grote tevredenheid gebruikt wordt op een groot aantal islamitische basisscholen.

Ook ontwikkelde zij, volledig vanuit islamitisch referentiekader, een methode voor seksuele voorlichting ‘Help! Ik word volwassen’ voor jongens en meisjes, waarin de, destijds nieuwe, kerndoelen ‘seksuele diversiteit’ werden opgenomen. De methode kwam op 11 september 2019 ten onrechte onder vuur te liggen na een uitzending van het programma Nieuwsuur. De inspectie oordeelde in hun rapport dat in februari 2020 uitkwam n.a.v. deze uitzending, dat de methode ‘Help! Ik word volwassen’ wel degelijk volledig voldoet aan de wettelijke normen voor de democratische rechtsstaat. Desalniettemin wordt inmiddels gewerkt aan een nieuwe methode seksuele vorming waarin nog meer aandacht geschonken wordt aan de nieuwe burgerschapsdoelen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de islamitische identiteit.

In maart 2017 verscheen de godsdienstmethode ‘Lang Leve Islam – een maxi-methode voor mini-moslims’ voor peuters en kleuters van haar hand, waarin spel en verhalen centraal staan.

Asma Claassen organiseerde de afgelopen jaren ook nog de Landelijke Islamkennisquiz voor de groepen 8 van alle islamitische basisscholen en zij verzorgde enkele studiereizen naar onderwijsorganisaties in binnen- en buitenland.

In 2019 rondde Asma Claassen zowel haar NLP Practitioner als haar NLP Master Practioner– opleiding succesvol af.

In 2020 hield Asma Claassen zich beroepsmatig vooral bezig met het opzetten van de ISBO Academie en het ontwikkelen van de maandelijkse ISBO nieuwsbrief.

Naast haar werk als Expert Onderwijs en Identiteit gaf Asma Claassen de laatste jaren regelmatig lezingen bij verschillende islamitische organisaties en moskeeën. Zij geeft als ervaringsdeskundige ook regelmatig lezingen en cursussen aan bekeerlingen en begeleiders van bekeerlingen. Eerst deed zij dat bij Centrum de Middenweg in Rotterdam en later vooral via het Steunpunt Nieuwe Moslima’s Nederland, waarvan zij een van de oprichtsters was.

Tenslotte is Asma Claassen ook nog maatschappelijk actief als secretaris van het bestuur van de op de islam geïnspireerde partij NIDA, die in 2014 begon als lokale Rotterdamse partij, maar inmiddels ook enkele zetels heeft in Den Haag en Almere. In 2021 wil NIDA ook deelnemen aan de landelijke verkiezingen.

By Asma, augustus 10, 2020
Missie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Please check your instagram details.